Robottibussikokeilut päättyivät

maanantaina 30. syyskuu 2024 klo 11.22

Liikennöinti robottibussilinjoilla 301 ja 303 on päättynyt 27.9.2024. Kokeilut olivat osa laajaa EU:n SHOW-hanketta, jossa oli mukana 13 maata, 20 kaupunkia ja 77 toimijaa. Hankkeesta tuleva rahoitus mahdollisti kokeilun, joka päättyy samanaikaisesti hankkeen päättyessä.

Lintuhytin pikkubussi aloitti toimintansa 1.4.2024 ja aikataulunmukaisen liikennöinnin 20.5.2024. Reitti oli 1.2 km pitkä, ja se kuljetti matkustajia Lintuhytin asuinalueelta Hervantajärven ratikalle ja takaisin. Linja 301 palveli maanantaista perjantaihin tiheällä vuorovälillä aamusta iltaan.

Linjalla 301 matkusti kuukausittain noin tuhat matkustajaa. Matkustajat olivat tyytyväisiä suoraan reittiin ratikalle ja siitä edelleen Tampereen keskustaan.

Lempäälässä Suomen suurin robottibussi aloitti aikataulun mukaisen liikennöinnin 10.6.2024. Reitin pituus oli 5.3 km pitkä, ja se kuljetti matkustajia Lempäälän keskustasta Hauralan asuinalueelle ja takaisin.  Reittiä operoitiin maanantaista perjantaihin.

Kuukausittain linjalla matkusti keskimäärin 750 matkustajaa. Kaikkiaan matkustajia oli vähän vajaa 3000. Matkustajat olivat tyytyväisiä linjaan, sillä tyytyväisyysindeksi oli kuukausittain toteutetun matkustajatyytyväisyyskyselyn mukaan yli 90/100. Negatiiviset palautteet liittyivät yleensä linjan aikataulumuutoksiin tai myöhästymisiin. Kokemuksen perusteella aikatauluja säädettiin sopivammaksi kesän aikana.

EU-hankkeet mahdollistavat uusien innovaatioiden kokeilemisen käytännössä. SHOW-hankkeen jälkeen seuraava askel autonomisen ajamisen kehityksessä on suuri EU-tason metaCCAZE-hanke. Suomessa hankkeeseen osallistuvat Tampereen kaupunki, Tampereen yliopisto ja Remoted Oy.

Hankkeessa testataan täysin automatisoituja ajoneuvoja, joita valvotaan etänä. Lisäksi kehitetään sähköautojen automaattista latausta ja tehdään aiheeseen liittyvää tutkimusta.