Ajankohtaista
Superbussiliikenteen suunnittelu etenee – lautakunta päättää palvelun hintatasosta
torstaina 17. huhtikuu 2025 klo 12.40
Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää superbussiliikenteen kustannusvaikutusten arviosta jatkosuunnittelun perusteeksi 23.4.2025.
Joukkoliikenteen palvelutasoa halutaan parantaa erityisesti niillä alueilla, joilla ei ole toteutettu tai suunnitteilla ratikkaliikennettä. Superbussiliikenne käynnistyisi suunnitelmien mukaan kesällä 2027 Tampereen Kaupunkiliikenne Oy:n liikennöimänä linjalla 8 Annala – Kaukajärvi – Keskustori – Tesoma – Haukiluoma. Myöhemmin liikenne laajenisi linjalle 7 Linnainmaa – Janka – Hakametsä – Keskustori – Rahola – Kalkku – Tesoma.
Investoinnit sähkönivelbusseihin ja varikkoon
Superbussiliikenne edellyttää investointeja noin 50 sähkönivelbussiin ja uusiin varikkotiloihin. Nekalan varikko korvataan uudella, sähköisen liikenteen tarpeisiin sopivalla varikolla.
”Nekalan varikko on tullut tiensä päähän. Uusi varikko kannattaa rakentaa sähköisen liikenteen tarpeisiin, mikä vaatii latauspaikkojen lisäämistä. Samalla on hyvä miettiä superbussien kannalta parasta sijaintia, jotta siirtoajot varikolta linjan päätepysäkeille saadaan mahdollisimman lyhyiksi”, Nyssen suunnittelupäällikkö Juha-Pekka Häyrynen taustoittaa.
Näin kustannukset on laskettu
Bussien hankinta-, käyttö- ja rahoituskustannukset on arvioitu Tampereen Kaupunkiliikenne Oy:n käymien markkinavuoropuheluiden perusteella. Sopimus pyritään tekemään 15 vuodeksi.
Superbussiliikenne on laadukasta bussipalvelua, jolla lisätään matkustajakapasiteettia 20 prosenttia. Liikennöintikustannukset ovat esityksen mukaan 10 prosenttia kalliimmat kuin nykyiset linjojen 7 ja 8 liikennöintikustannukset. Matkustajapaikkaa kohden liikennöintikustannukset ovat noin 20 prosenttia edullisemmat kuin ratikkaliikenteessä ja yli 5 prosenttia edullisemmat kuin muussa bussiliikenteessä.
”Superbussiliikenne on edullinen keino vastata joukkoliikenteen matkustuksen kasvuun. Lisäksi se täydentää ratikka- ja lähijunaliikennettä kehittäen kaupunkia tasapuolisesti myös raideliikenneverkon ulkopuolella”, joukkoliikennejohtaja Mika Periviita toteaa.
Tampereen kaupunki, esityslistat ja pöytäkirjat
Tampereen Kaupunkiliikenne Oy on kaupungin omistama in-house yhtiö. Se vastaa noin kolmasosasta Tampereen bussiliikenteen tuottamisesta noin 300 työntekijän voimin.
Tampereen seudun joukkoliikenne Nysse vastaa joukkoliikennepalvelun järjestämisestä Tampereen lisäksi Kangasalla, Lempäälässä, Nokialla, Orivedellä, Pirkkalassa, Vesilahdessa ja Ylöjärvellä. Nysse tarjoaa paikallisia liikkumisen ratkaisuja, olitpa sitten liikkeellä bussilla, junalla tai ratikalla. Tampereen seutu kasvaa vauhdilla ja joukkoliikenteellä on keskeinen rooli liikenteen sujuvuudessa ja päästöjen vähentämisessä.