Kaupunkipyörät
Seuraavan kerran kaupunkipyöräillään keväällä
Kaupunkipyöräkausi 2024 on päättynyt.
Talven ajaksi kaupunkipyörät on kerätty pois kaupunkipyöräasemilta. Kaupunkipyöräasemista osa on jätetty paikoilleen, osa kiinteistä rakenteista on irrotettu ja siirretty talvisäilytykseen.
Rekisteröityminen kaupunkipyöräsovellukseen ja käyttöoikeuksien myynti käynnistyy jälleen keväällä 2025. Kaupunkipyöräkausi polkaistaan käyntiin 15.4.2025.
Kysely 2024: Uudistunut kaupunkipyöräpalvelu saa kiitosta käyttäjiltään
Kaupunkipyörien käyttäjäkysely toteutettiin 7.–20.10.2024. Kyselyyn vastasi yhteensä 367 henkilöä, joista 76 prosenttia oli ostanut jonkin käyttöoikeuden kaudella 2024.
Kaupunkipyöräpalvelu sai hyvät arvosanat kaikilla osa-alueilla. Tyytyväisimpiä vastaajat olivat käyttömaksujen kohtuullisuuteen ja selkeyteen (95–96 % vastaajista). Noin 80 prosenttia vastaajista pitää kaupunkipyörien käyttöä helppona ja sujuvana ja suosittelisi palvelua ystävilleen.
Ennen kauden alkua järjestelmään tehtiin useita parannuksia aiemmin saatujen palautteiden perusteella, mikä on parantanut käyttäjäkokemusta. Aiempiin kausiin verrattuna erityisesti kaupunkipyörien käyttöönotto ja palautus sekä sovelluksen yleinen käytettävyys on vastaajien mukaan parantunut huomattavasti.
Suuntaa antava kartta kaupunkipyöräasemista kaudella 2024. Ajantasainen tieto on saatavilla kauden aikana Tampereen kaupunkipyörät -sovelluksessa ja Nyssen reittioppaassa.
Tietoa kaupunkipyöristä
Tampereen kaupunkipyöräjärjestelmään kuuluu 700 kaupunkipyörää ja 113 kaupunkipyöräasemaa. Kaupunkipyörät ovat osa Nysse-perhettä, ja järjestelmän kokonaisuuden organisoinnista vastaa Tampereen kaupunki.
Kaupunkipyörien käyttöä varten ladataan Tampereen kaupunkipyörät -sovellus, jolla rekisteröidytään kaupunkipyörien käyttäjäksi ja jolla maksetaan pyörän käytöstä. Tampereen kaupunkipyöräjärjestelmä käynnistyi kesäkuussa 2021.
Suurin osa asemista on fyysisiä asemia eli asemalla on kaupunkipyörille tarkoitetut telineet. Osa kaupunkipyöräasemista on niin sanottuja virtuaalisia asemia, jotka tunnistaa informaatiotaulusta. Virtuaalisilla asemilla riittää, että pyörä palautetaan lähelle informaatiotaulua.
Kaupunkipyöräasemia on Tampereen keskusta-alueen lisäksi muun muassa Hakametsässä, Hervannassa, Härmälässä, Kaukajärvellä, Koivistonkylässä, Nekalassa, Kaupissa, Pispalassa, Pyynikillä, Rauhaniemessä, Taysin alueella ja Turtolassa. Kaupunkipyöräkauden aikana ajantasainen tieto kaupunkipyöräasemien sijainnista löytyy Tampereen kaupunkipyörät -sovelluksen kartasta ja Nyssen reittioppaassa.
Talvitauon ajaksi kaupunkipyöräasemista osa jätetään paikoilleen, osa rakenteista irrotetaan ja siirretään säilytykseen. Päätökset talvisäilytyksestä tehdään asemakohtaisesti talven kunnossapitotöiden sujuvuus huomioiden.
Tampereen kaupunkipyörien käyttäjäksi rekisteröidytään kaupunkipyöräsovelluksessa, jota tarvitaan myös kaupunkipyörien käyttämiseen. Tampereen kaupunkipyörät -sovelluksen voi ladata Google Play- ja App Store -sovelluskaupoista. Rekisteröityessä käyttäjä syöttää yhteystiedot ja maksukortin tiedot sekä hyväksyy käyttöehdot ja tietoturvakäytännöt. Sovelluksessa käyttäjä ostaa käyttöoikeuden haluamakseen ajaksi (päivä/kuukausi/kausi).
Kaupunkipyöriin voi ostaa käyttöoikeuden yhden matkan ajaksi, päiväksi (24 h), kuukaudeksi (30 vrk) tai koko kaudeksi. Kertamaksu maksaa 2 euroa, päivän käyttöoikeus 5 euroa, kuukauden käyttöoikeus 10 euroa ja koko kauden käyttöoikeus 30 euroa (hinnasto 2024).
Käyttöoikeus on saatavilla heti ostohetkestä alkaen. Kuitenkin, käyttöoikeuteen sisältyvä aika alkaa kulua vasta, kun kaupunkipyörän ottaa käyttöön ensimmäisen kerran.
Kertamaksua lukuun ottamatta käyttöoikeuksiin sisältyy rajaton määrä 60 minuutin mittaisia matkoja. Kertamaksulla voi ajaa vain yhden enintään 60 minuutin pituisen matkan.
Jos kaupunkipyörää käytetään yhtäjaksoisesti pidempään kuin 60 minuuttia, veloitetaan hinnaston mukainen lisämaksu 1 € jokaiselta alkavalta 30 minuutilta. Kaupunkipyörää saa käyttää yhtäjaksoisesti enintään 5 tuntia. Jos kaupunkipyörä on käytössä kauemmin kuin 5 tuntia, veloitetaan 80 euron viivästymismaksu.
Hinnat sis. alv 25,5 %.
Käyttöjakson maksanut ja rekisteröitynyt käyttäjä voi käyttää vapaana olevia kaupunkipyöriä milloin vaan. Kaupunkipyöräasemat ja vapaana olevat kaupunkipyörät löytyvät helposti Tampereen kaupunkipyörät -sovelluksen kartan avulla.
Vapaana oleva kaupunkipyörä otetaan käyttöön Tampereen kaupunkipyörät -sovelluksen avulla. Kun pyörä otetaan käyttöön, valitaan kaupunkipyöräasema sovelluksen kartalta. Pyörän lukitus avataan lukemalla lukossa oleva QR-koodi sovelluksella.
Päivän, kuukauden ja kauden käyttöoikeusjaksoihin sisältyy rajaton määrä 60 minuutin kestoisia matkoja. Jos haluat, voit ajaa kaupunkipyörällä yhtäjaksoisesti 60 minuuttia, palauttaa kaupunkipyörän ja ottaa sen jälkeen saman tai uuden kaupunkipyörän heti uudelleen käyttöösi.
Kertamaksulla voi ajaa vain yhden enintään 60 minuutin pituisen matkan. Ajoaika alkaa, kun pyörän lukko avataan ja päättyy, kun pyörä lukitaan.
Käytön päätteeksi kaupunkipyörä palautetaan mille tahansa kaupunkipyöräasemalle.
Lopeta matka sovelluksessa. Lukitse pyörä ja odota, että saat vahvistuksen matkan päättymisestä.
Fyysisellä asemalla eli asemalla, jolla on kaupunkipyörätelineet, kaupunkipyörä tulee palauttaa telineeseen. Virtuaalisella asemalla riittää, että kaupunkipyörä palautetaan lukittuna lähelle informaatiotaulua. Palautathan kaupunkipyörän siististi niin, ettei se haittaa muita liikkujia.
Kaupunkipyörän voi palauttaa asemalle, vaikka asema olisi täynnä.
Kaupunkipyöräkauden aikana ajantasaisen tiedon asemien sijainneista saa Tampereen kaupunkipyörät -sovelluksen kartasta ja Nyssen reittioppaasta.
Jos et löytänyt vastausta ongelmaasi, katso vielä usein esitetyt kysymykset.